Opinió

opinió

L’efecte multiplicador de les fires

Cal recuperar amb la màxima urgència el sector de les fires a Catalunya. Un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona xifra el seu impacte directe i induït a la nostra economia en uns 7.000 milions d’euros. Això suposa un 1,5% del PIB català i un 1,6% de l’ocupació. El més destacat de les fires és el seu efecte multiplicador. Per cada 100 euros invertits en la producció es genera un impacte de 180 euros. Aquests dies, el sector comença a aixecar el cap. Hi ha programades a Barcelona fires i congressos importants: Manga Barcelona, Expo Sports, IHF Barcelona World Hospital Congress o el Saló de l’Ocupació. Necessitem el suport incondicional de les administracions per aconseguir que el sector agafi velocitat de creuer i arrossegui altres activitats econòmiques que estan encara massa estancades.

El sector dels serveis és un dels que en pot sortir més beneficiat. Venim d’un any gairebé en blanc, durant el qual el descens de negoci de les fires i congressos ha estat del 96%. També necessitem que les empreses apostin per aquest retorn a la normalitat, que busquin notorietat i clients en les properes convocatòries i que tinguin clar que el seu esforç es veurà recompensat per l’efecte multiplicador de les fires.

Dijous, en l’esperat inici de les Fires de Sant Narcís a Girona, també va obrir les portes la Fira de Mostres de Girona després d’un any sense poder celebrar-se. És una de les grans fires multisectorials que encara es mantenen amb èxit a Catalunya, on aquesta mena de convocatòries s’han tornat més especialitzades i sectorials. Girona és la primera gran ciutat catalana que viu la seva festa major en un ambient similar al de prepandèmia, amb atraccions, activitats festives i concerts a l’aire lliure sense controls d’aforament ni recintes perimetrats. És una prova de foc que servirà d’exemple a la resta del país i marcarà el camí de l’obertura social a altres grans ciutats i pobles de Catalunya. La Fira de Girona també ha volgut estar a l’altura de les circumstàncies i ha decidit oferir l’entrada gratuïta a les seves instal·lacions i afegir a la seva oferta, per primer cop i sense cap cost afegit per als expositors, una fira híbrida. Això ens permetrà obrir a la xarxa una fira virtual, amb espais expositius per a cada empresa, interacció directa amb els possibles compradors i un circuit virtual que, un cop fotografiats tots els estands, estarà disponible a partir del segon dia de la mostra.

Aquesta fira virtual, a diferència de la presencial, es perllongarà durant tot l’any i mantindrà oberts els canals d’intercanvi comercial. Pel que fa a la fira presencial, tot i tendir a l’anhelada normalitat, mantindrem la màxima alerta amb el virus: gel hidroalcohòlic, mascareta obligatòria, ventilació reforçada, rutes marcades de circulació i càmeres tèrmiques per controlar que no es generin grans acumulacions de públic.

Cal incentivar la presència de les empreses catalanes a les fires. Amb la pandèmia, moltes han sofert un cop molt dur del qual els costarà recuperar-se. De moment, estem satisfets de la resposta del nostre teixit empresarial. Sabem que no és un any normal. Algunes empreses no acudeixen a les fires perquè encara tenen por de la pandèmia i d’altres perquè han decidit concentrar el seu pressupost més restringit a les fires especialitzades.

Però també ens hem trobat amb empreses que estan patint, a causa de les tensions amb el preu de l’energia i el transport, la manca de matèries primeres i de productes per exposar i per vendre. Finalment, hi ha algunes empreses que no hi poden ser per una causa més prosaica però més dura: han desaparegut arrossegades per la crisi de la Covid. Durant els propers mesos, ens hem de retrobar a les fires i congressos d’arreu del país, un senyal inequívoc que les empreses catalanes tornen a l’activitat normal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia