Opinió

A la tres

Som, encara, escola

“El paper mullat de la llei Celaá, 6% de l’audiovisual per veure ‘Els Serrano’... El català, desprotegit i les sèries d’èxit, en castellà

Potser una entre les desenes de sèries que hi ha al panell de la televisió de casa ha estat gravada per una productora amb seu a l’Estat espanyol. El gran ventall de productes audiovisuals internacional no estarà cridat a reservar una quota del 6% en català, només les productores amb seu a l’Estat. La mateixa vicepresidenta Nadia Calviño es feia creus de l’optimisme amb què Catalunya havia assolit l’acord entre ERC i el govern estatal, per a l’aprovació del decret de l’audiovisual.

Com la llei Celaá, que havia de protegir el català com a llengua vehicular en l’ensenyament, i es va quedar que corresponia a les autoritats competents en educació decidir en quina llengua oficial s’ensenya. Aquella feblesa normativa ha acabat essent devorada per la persecució judicial a la llengua, perquè són conscients que, tot i la repressió i la desunió política, encara formem una societat cohesionada al voltant de la llengua i l’educació. Som encara escola, i per això fem una crida a defensar-la el dia 18. No ens la defensarà el govern de l’Estat, que sempre acaba convertint en enganyifa els compromisos que sembla que defensen el català. Hauria de ser l’Estat qui defensés la diversitat lingüística, però no està ni preparat ni ho pretén. Si el líder del PP, Pablo Casado, fa campanya a Lleó, atiant l’enfrontament lingüístic, en lloc de fer-hi propostes per superar la despoblació, la deslocalització industrial o l’aïllament que pateixen.

El següent pas de l’ofensiva contra la llengua serà acusar judicialment els responsables d’Ensenyament per desatendre l’obligatorietat d’escolaritzar en un 25% en castellà. Dos mesos hi ha de coll fins a l’obligatorietat de fer efectiu el percentatge, segons el recurs d’empara desestimat davant del Suprem. Està en perill el model educatiu d’èxit lingüístic, formatiu i social, i entitats i partits l’haurien de defensar, fins i tot aquells que no són independentistes, però han pactat o reclamaven disposar de pressupost, per responsabilitat. No s’hi val quedar-se a casa, veient Els Serrano en català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia