Opinió

Adamo sí, Tom Jones no

El 1968, Adamo va actuar a la piscina de Girona, on també es va anunciar que cantaria Tom Jones

Un amic lector, Quim Torra Roura, pare d’un altre amic, Narcís Torra –tots dos grans melòmans, apassionats entre molts altres grups del Dúo Dinámico i Kitsch, respectivament–, em recorda un concert internacional que va tenir lloc a Girona el 1968 i un altre que es va anunciar però no es va arribar a fer. El dimarts 30 de juny, el cantant italo-belga Salvatore Adamo va actuar al recinte de la piscina de Girona. Llavors, Adamo encara no tenia 25 anys, però ja tenia uns quants discos publicats, entre ells un elapé amb els seus primers èxits gravats en espanyol, com ara Mis manos en tu cintura, La noche i Un mechón de tu cabello. Era un moment en què els cantants melòdics italians i francesos encara competien fort amb el pop anglosaxó i el tsunami de la beatlemania, i així es va poder comprovar aquell estiu del 68 a Girona, on a més no era habitual la presència de joves cantants internacionals. “Una actuación y un espectáculo nunca vistos en Gerona, el domingo en la Piscina, con la presencia del popular cantante Adamo, que como puede verse en la fotografía de Sans, despertó el entusiasmo de multitudes juveniles que ovacionaron incansablemente al artista”, s’afirmava a la portada de Los Sitios (Diario del Movimiento) del dimarts 2 de juliol. La fotografia de Sans mostra un bon grapat de fans que, des de les primeres files, allarguen els braços per intentar tocar el cantant nascut a Sicília i crescut a Bèlgica, que va actuar amb un conjunt italià, I Delfini, com a teloner del seu “espectacular triunfo” a Girona.

Els joves gironins que van assistir al concert d’Adamo, entre ells Quim Torra, hi van veure aquell dia uns cartells que anunciaven un concert de Tom Jones, el 15 d’agost del mateix any, també a la piscina de Girona. El cantant gal·lès tenia llavors 28 anys i acabava de publicar Delilah, un dels seus grans èxits, així que Jones estava en un dels moments més alts de popularitat mundial. Però poques setmanes després, l’11 d’agost, Los Sitios anunciava: “Tom Jones no actuará en Gerona”. “El popular ‘Tigre’ ha aceptado contrato para realizar una larga ‘tournée’ por los Estados Unidos con lo que ha tenido que suspender sus actuaciones en España, entre ellas la de Gerona”, explicava el diari. Tres anys després es va tornar a especular amb un concert de Tom Jones a la Costa Brava, però el seu debut gironí no va tenir lloc fins al 2011, a Cap Roig. Ell tenia 71 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia