Opinió

opinió

Potenciem capacitats

A Catalunya hi ha 616.000 persones amb discapacitat a qui cal garantir tots els drets i la plena inclusió en tots els àmbits

“Vull algú que m’ajudi a potenciar les meves capacitats, no que em recordin que som discapacitats.” Aquesta era la principal petició de la Raquel, una jove que vaig conèixer durant la presentació de la traducció al català del manual Discapacitat intel·lectual, organitzada per Dincat. La seva és una reivindicació recurrent a la qual les administracions encara no hem pogut donar una resposta satisfactòria.

Avui commemorem el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat amb l’objectiu de sensibilitzar i promoure la seva integració en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural. Una efemèride que ens cal reivindicar més que mai, especialment després d’una pandèmia que ha colpejat els col·lectius més vulnerables de la nostra societat i ha invisibilitzat algunes de les seves problemàtiques.

A Catalunya hi ha 616.000 persones amb discapacitat a qui cal garantir tots els drets i la plena inclusió en tots els àmbits. Quan parlem de reactivar Catalunya no ho fem des d’una vessant exclusivament econòmica, sinó que és, sobretot, una recuperació social, de drets de les persones. I això vol dir actuar en l’àmbit pressupostari i, també, en el legislatiu. Tenim l’obligació de crear les condicions perquè allò que reclama la Raquel sigui realitat. Hem de passar d’un model assistencialista a un model en el qual tothom pugui desenvolupar les seves capacitats, amb eines suficientment flexibles per adaptar-se a les necessitats individuals de cada persona, afavorint la desinstitucionalització perquè tothom pugui decidir on viure i com viure.

Per aquesta raó hem actuat en l’àmbit pressupostari, augmentant la inversió per a l’autonomia personal amb la prioritat de reduir les llistes d’espera i construir nous equipaments residencials; i també ho farem en el legislatiu, flexibilitzant la cartera de serveis i convocant, a principis d’any, la Taula del Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat, per accelerar els tràmits d’aquest gran acord de país, aturat per la pandèmia, i culminar la seva signatura i aprovació final.

El Pacte Nacional ha de ser una d’aquestes eines que adapti els principis de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU de l’any 2006 en àmbits com ara els de l’accessibilitat; la transformació dels serveis residencials cap a un model orientat a la comunitat i a la vida independent; posar fi a la doble discriminació que pateixen les dones i les nenes amb discapacitat; la inserció laboral o l’educació. Hem de fer que el nostre marc legal i la dotació pressupostària s’adapti a aquesta convenció i garantir per llei els drets de les persones amb discapacitat.

Perquè defensar i promoure els drets socials de tota la ciutadania és un repte col·lectiu. Ens cal que totes i cadascuna de les institucions, les entitats i les empreses del país que actuen en el camp social innovin i participin amb l’objectiu de construir una Catalunya més justa, més diversa, més rica i que garanteixi la igualtat d’oportunitats per al conjunt de ciutadanes i ciutadans d’aquest país. Impliquem-nos. El repte s’ho val.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia