Opinió

opinió

Les dones hi som!

Les dones hem vingut al cinema per quedar-nos-hi

Acabem de celebrar el dia de la dona. Un dia que tenim marcat amb lila al calendari perquè encara necessitem reivindicar i recordar els nostres drets, la nostra vàlua, la nostra existència. Veiem que a la taula de negociació per a la pau només s’hi asseuen homes, les dones es veuen obligades a marxar de casa amb els seus fills petits per fugir de l’atrocitat de les bombes, refugiar-se en un país desconegut, anar a un indret incert i no desitjat. Pateixen unes conseqüències infernals a causa de les greus decisions preses majoritàriament per homes i així passa i ha passat en totes les guerres. Aquest paisatge el volem canviar, les dones hi volem ser i hi som fomentant la cultura de la pau i entrant en àmbits vetats en altres èpoques. Pocs dies abans del 8-M sentíem dir eufòrica a Neus Ballús, quan recollia el Gaudí a la millor pel·lícula per Sis dies corrents, tot recordant l’històric Os d’Or guanyat per Carla Simón a la Berlinale: “Les dones hem vingut al cinema per quedar-nos-hi.” Ho podia proclamar amb coneixement de causa. L’edició d’enguany d’aquests guardons cinematogràfics ha tingut veu de dona, l’acadèmia ha reconegut la força i la creativitat del cinema dirigit per dones.

El mateix que en el cinema podem aplicar-ho en la història del teatre. Comprovem que els dramaturgs reconeguts són homes. Àngel Guimerà, en la seva gran obra Terra baixa, molt d’actualitat pel programa de TV3 El Llop, ens presenta el personatge de la Marta com una dona maltractada que, com sol passar, ni ho sap ni ho admet. Per sort, ara tenim dramaturgues com Yasmina Reza o Lluïsa Cunillé que triomfen i ens conviden a reflexionar i a pensar sobre el món d’avui. I és amb aquesta veu de dona que la companyia teatral La Clau ens interpretarà l’obra Ai, Conxita, escrita per una colomenca, Paula Comas, que es representarà durant els dies 26 i 27 de març i el 3 d’abril a Santa Coloma de Farners com a cloenda de la 27a edició de la Mostra Rafael Anglada de teatre amateur. Sí, les dones hi som, en el patiment de les guerres, en el cinema, en el teatre, en l’esport, en les descobertes científiques, en el treball de la pagesia, en la no reconeguda tasca domèstica, en la política. Hi som, fermes i combatives, reivindicant la consecució de la plena igualtat entre homes i dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia