Editorial

Espanya-Marroc, un acord signat amb sang

El primer resultat realment tangible del sorprenent gir en les relacions internacionals del govern espanyol quan va decidir negar el dret a l’autodeterminació del Sàhara i lliurar-lo al Marroc, el tenim ja sobre la taula. La policia del règim de Mohammed VI va massacrar a Melilla amb gas, pilotes de goma, porres i pedres llançades amb fones un grup d’immigrants que intentaven creuar la frontera. El resultat, entre 27 i 37 morts i cap investigació a la vista. El president Pedro Sánchez, amb unes declaracions que el perseguiran durant anys, va felicitar l’endemà mateix la policia marroquina, que va actuar amb la connivència de la Guàrdia Civil, per la seva actuació, oblidant-se de la xifra de morts i de les cruentes imatges que circulaven ja del tracte a unes persones que no van tenir ni tan sols la possibilitat de reclamar el dret d’asil, reconegut internacionalment.

L’allau de crítiques no s’ha fet esperar. Pràcticament tots els grups que van donar suport a Sánchez en la seva investidura han demanat al president que rectifiqui i que posi en marxa una investigació com la que ja ha demanat, per exemple, el govern alemany. El govern espanyol s’aferra a “la integritat territorial”, un cop més, per defensar que allò no era un grup de gent desesperada per fugir de la misèria sinó un “assalt” en tota regla a Espanya a través de Melilla. Aquesta posició no fa res més que allargar la vergonya de l’executiu malgrat l’intent en les últimes hores de “lamentar” les morts, com si l’actuació del govern marroquí no formés part d’una estratègia conjunta de la qual també participa, en certa mesura, la Unió Europea, que evita demanar una investigació per la tragèdia. Tot plegat abans que demà comenci a Madrid la cimera de l’OTAN, on un dels punts en discussió serà precisament el control de la situació a Àfrica. Si una aliança com aquesta, que ja ha anunciat l’augment general de la despesa militar en tots els països, s’ha de preocupar pel control de fronteres com la marroquina, no serà precisament per introduir-hi un factor de correcció humanitari. El drama continuarà o serà pitjor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia