Opinió

A la tres

De la taula a la mesa

“Desjudicialitzar la política requereix que hi cregui l’Estat, a més del govern. El curs polític el canviarà més el cas Borràs

La taula de diàleg amb l’Estat hauria de donar avui algun fruit. Dos anys i mig després de la primera trobada a La Moncloa, hi haurà la tercera, i serà el cinquè cop que Pedro Sánchez es trobi amb un president català. El govern de l’Estat ha tingut temps de sobres per afrontar alguna negociació política, i fins i tot èpoques millors i amb més credibilitat que l’actual, acorralat ja per les enquestes, la crisi econòmica i la pèrdua de suport de la majoria que el va investir. Per això costa de creure en grans avenços en la desjudicialització de les relacions Catalunya-Estat, que sembla l’únic a què està disposat l’executiu espanyol i a què es resigna el govern català. Desjudicialitzar no figura al diccionari i això ja en fa recelar, tot i que la política actual ja és més de gestos i de fer veure, que no pas de fets. No serà fàcil desjudicialitzar quan se suposa que a l’Estat espanyol hi ha separació de poders. Sánchez ha renovat el Tribunal de Comptes i aquest ja no exigeix dobles fiances, però l’aparell judicial és una altra cosa. El TSJC fa repetir el judici als síndics de l’1-O en què van ser absolts, i així els manté en tensió. Òmnium xifra en 4.200 els represaliats. Per a dos detinguts en les protestes d’Urquinaona es demanen penes de fins a 14 anys de presó, per lesions menors a uns agents. El TSJC renyà Laura Borràs per esgotar recursos legals previs a l’obertura de judici. I el Suprem revisarà els indults als presos polítics, únic avenç real del diàleg.

Canviarà, doncs, més el curs polític la suspensió de Borràs com a presidenta i diputada del Parlament –que ha de decidir la mesa demà– que la taula d’avui. Noves majories com les d’ERC i el PSC, amb la CUP a la mesa, i els comuns a la taula marcaran el pas polític durant l’estiu i al setembre, i com cohabiten amb el govern. Junts ha de decidir si amplia la plantada a la taula i si posa en perill l’executiu o presenta batalla més enllà de la jurídica per la seva presidenta. Deien bé ahir en la presentació de la concentració de l’11-S: “Les manifestacions de l’11-S ja no són una festa.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia