Editorial

Putin, un animal ferit més perillós que mai

La mobilització de reservistes per anar a lluitar a Ucraïna, una decisió inèdita d’ençà de la caiguda de Hitler, obliga Putin a abandonar l’eufemisme amb què fins ara pretenia maquillar la seva agressió: no es tracta d’una operació especial de seguretat sinó d’una guerra en tota regla. I, com que les primeres víctimes de les guerres sempre són els civils, la ciutadania russa s’hi ha començat a rebel·lar en contra. No és gens habitual veure protestes pels carrers de Moscou, sabent com se sap la mà dura del Kremlin a l’hora de reprimir-les, i més ara que pot costar-te presó o comportar que et mobilitzin a la força. Putin és un animal ferit que no ha aconseguit imposar la força militar en el calendari previst, que s’està veient obligat a recular i que busca la convocatòria de referèndums exprés per annexionar-se els territoris ocupats. Però és precisament ara que és més perillós que mai.

La constatació incontestable de la dissidència cívica que està provocant la fallida de l’estratègia imperialista del president rus es manifestava ahir a les fronteres terrestres i també als aeroports, plens de gent disposada a fugir abans de veure els seus fills reclutats per anar a morir o matar. Ara falta veure l’efecte dominó que poden provocar les primeres manifestacions de protesta i les detencions en cascada efectuades per la policia. També veure si la resposta des de sota té una rèplica des de dalt, entre els oligarques afins a Putin i al si del mateix Kremlin, cada vegada menys monolític a l’entorn d’una guerra que s’ha cobrat també milers de víctimes entre els invasors. Pel que fa a la carta nuclear, només entrarà en joc com a últim recurs perquè, tal com ha recordat el president dels EUA, Joe Biden, aquest tipus d’armament mai porta a cap victòria de ningú. L’escut dels reservistes, a més, dona marge al president Putin, poc partidari d’arribar a aquests extrems per més que gallegi davant la possibilitat final de prémer el botó vermell. Pel que fa a la reacció d’Occident, tampoc es pot dir que hagi estat ni previsora ni eficaç, sense capacitat real d’aturar el conflicte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia