Opinió

A la tres

La gent no és idiota

“El debat de la seguretat es pot abordar des del convenciment que la societat no és idiota i entén els matisos

Diu la diputada d’ERC Najat Driouech que a Catalunya existeix “racisme estructural”. La seva contundent afirmació, a la qual s’han abonat companyes de files, convida a reflexionar sobre si el racisme, com afirma la política, està present a totes les dimensions de la societat. Em pregunto: és Catalunya un país forjat sobre uns fonaments xenòfobs, com es desprèn d’aquestes paraules, o és terra d’acollida i font d’oportunitats, com se’ns havia fet creure? Es pot ser ambdues coses a la vegada? Els darrers dies s’han produït alguns episodis que han avivat el debat. Els aldarulls emmarcats en les festes de la Mercè i en un partit disputat a Cornellà entre les seleccions del Marroc i Xile han tornat a dividir el país en dos. D’una banda, els que surten en tromba a assenyalar tot un col·lectiu per allò que fan uns quants, malgrat que només els uneix, si del que es tracta és de buscar alguna comunió, el color de pell o haver nascut a prop. D’altra, hi ha els que apareixen en massa a titllar de racista qui posa l’accent en l’origen del delinqüent. Si bé és cert que inculpar algú per la quantitat de melanina que gasta és xenofòbia en estat pur, també tinc la impressió que ja fa temps que una part de la societat ha renunciat a analitzar les dificultats que pot comportar una immigració descontrolada que arriba amb expectatives de gaudir d’una vida digna però topa amb un món que li gira l’esquena. Una situació, per cert, que també esquitxa centenars de joves nascuts a Catalunya, tot i que sempre resulti més senzill assenyalar el de fora.

La voluntat de part de la classe política d’allunyar-se del discurs racista i populista de l’extrema dreta –experta a lligar ordre amb repressió policial i inseguretat amb immigració– els ha dut a abandonar una qüestió cabdal com la seguretat ciutadana. No hi ha respostes simples a problemes complexos, cert, però un bon inici podria ser recordar que el debat de la seguretat es pot abordar des de la garantia dels drets i, sobretot, des del convenciment que la gent no és idiota i entén els matisos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia