Opinió

A la tres

Cistell sense mesa

“Acceleració de Sánchez en justícia, economia, lloguer, preus... i “ja poden reclamar el que vulguin”, en referèndum

Les compareixences del rei, el president i el president del govern de l’Estat confirmen el que la gestió política ens demostra cada dia: el paper de cadascun en la governabilitat. Felip VI intenta que l’Estat i les seves institucions no es desprestigiïn encara més, amb la monarquia al capdavant del descrèdit, i perd audiència i influència. Pere Aragonès convoca al debat polític intern català i reivindica el referèndum en comprovar que la taula de diàleg s’encalla sense afrontar el gruix del conflicte. I Pedro Sánchez accelera amb una bateria de mesures en àmbits de govern que incideixen en la vida diària dels ciutadans de l’Estat, però tanca la carpeta de la negociació amb Catalunya: “Ja poden reclamar el que vulguin”, li etziba al soci ERC, tot i que li facilita la governabilitat. De manera que per al 2023 s’augura escassa evolució política –nul·la en el cas de la república i la independència– però sí millores en el cistell d’anar a comprar, el preu de l’habitatge o situacions quotidianes que la inflació ha convertit en costerudes. Sánchez ha dit prou a les concessions a mitges amb Catalunya amb la reforma de la sedició i la malversació. Farà que Illa faciliti el pressupost de la Generalitat, però les garrofes se les juga en l’aposta per la confrontació amb la dreta judicial i la microeconomia. Té el repte que les mesures com la reducció de l’IVA dels productes bàsics es reflecteixi en els preus finals, i en això centrarà la gestió mentre no arriba el segon semestre de l’any per lluir presidència europea. Així que potser hi haurà un cistell d’anar a comprar més suportable i una taula parada, però en cap cas la taula de diàleg polític o de negociació, ja descartada fins a les municipals, i encara menys mesa electoral d’un referèndum, ni que Catalunya acordés condicions en què s’hauria de convocar.

I mentrestant, el TSJC continua sentenciant les classes a impartir en castellà, ara en assignatures troncals, superant la norma catalana que eliminava percentatges, amb què el govern es vantava com a enèsim blindatge de la immersió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia