Opinió

Tribuna

Islam, cristianisme: doble moral?

“Els assassins supremacistes blancs i extremistes cristians són descrits com a “llops solitaris” o “trastornats”, no com a “terroristes” ni “radicalitzats”

El “moderat” Alberto Núñez Feijóo, president del Partit Popular (PP), després dels tràgics incidents a Algesires, que es van saldar amb la mort d’un sagristà, va afirmar: “No veurà vostè un catòlic o un cristià matar en nom de la seva religió i les seves creences.” Segons Feijóo, “hi ha altres pobles (que no són catòlics o cristians) que tenen alguns ciutadans que sí que ho fan”, és a dir, “que maten en nom d’un Déu o una religió”, amb referència als qui professen l’islam. Algunes hores després, i sorprenentment sense desdir-se de les seves declaracions prèvies, no es ruboritzava l’expresident gallec en emfatitzar que “no es pot criminalitzar cap religió”. Evidenciant els seus límits o, en el millor dels casos, la inconsistència dels seus assessors, no cal dir que no li prova gens a Feijóo una exposició mediàtica tan constant, trobant a faltar la seva anterior vida a Galícia, quan taxava al màxim les seves aparicions, era objecte de lloes de mitjans públics i suports subvencionats per la Xunta, i quan de vegades se sotmetia a l’escrutini de la ciutadania.

Amb la seva temeritat, que el situa argumentalment exactament al costat de l’extrema dreta, Feijóo obre un debat que al continent americà ja té cert recorregut. Als Estats Units, per exemple, ja fa temps que es qüestiona la doble moral amb què els mitjans es refereixen als protagonistes d’atacs en nom de la religió. Els periodistes van dubtar moltes setmanes abans de titllar de “terrorista” Robert L. Dear Jr., que va tirotejar un centre de planificació familiar a Colorado Springs el novembre del 2016 deixant darrere seu diversos morts i ferits. Mai se’l va titllar de “cristià radicalitzat”, si bé la investigació va mostrar que el fonament de la seva acció s’articulava sobre unes exacerbades creences religioses. Sobre la base d’unes declaracions de Dear a la policia, el mòbil de l’atemptat retingut per la premsa va ser que l’homicida no suportava veure “nadons a trossets”. Un any abans, el desembre del 2015, dos simpatitzants d’Estat Islàmic van atemptar a San Bernardino i la reacció va ser diferent, es va significar com una “acció terrorista” de “musulmans radicalitzats”.

Apòstata: els homes que destrueixen el cristianisme occidental i Prenent el món per a Jesús són títols d’alguns dels llibres publicats pel pastor Kevin Swanson, un famós predicador que defensa la necessitat de la pena capital per als homosexuals. Candidats republicans a la presidència com ara Ted Cruz i Mike Huckabee han acudit a mítings de Swanson, en els quals el predicador fa una crida als seus fidels a empunyar les armes per eliminar els gais, sense que un discurs tan esgarrifós condueixi els mitjans a comparar-ho amb aquells que inspiren els fidels a matar en nom de l’islam. Uns dies abans del tiroteig perpetrat per Dear a Colorado Springs, el mateix governador Cruz, sense vergonya, va exhibir públicament el suport que li prestaven activistes vinculats amb una organització extremista cristiana que reclamen la instauració de la pena de mort per a metges avortistes.

Abans de passar a l’acte, Brenton Tarrant, l’extremista australià de 28 anys que va abatre 50 persones en una mesquita de Christchurch, a Nova Zelanda, va tenir cura de publicar un manifest racista sota el títol El gran reemplaçament, amb referència a una teoria complotista molt popular en fòrums d’extrema dreta cristiana sistematitzada per l’escriptor francès Renaud Camus, segons la qual els “pobles europeus” estarien sent “reemplaçats” per immigrants. Fa dècades que concorren aquests corrents ideològics que emparen una visió d’Occident específicament blanca i cristiana. La novetat és que avui aquestes ideologies identitàries es nodreixen de les dificultats, reals o imaginades, susceptibles de ser emparentades amb la immigració i el radicalisme islàmic. No era Tarrant un terrorista cristià? No, perquè els assassins supremacistes blancs i extremistes cristians són descrits com a “llops solitaris” o “trastornats”, no com a “terroristes” ni “radicalitzats”. La resposta estàndard de la dreta, a la qual s’adhereix el president del PP, és que no hi ha una gran presència organitzada d’extremistes cristians comparable a ISIS. Per què ningú, ni el Sr. Feijóo, s’ha adonat que als Estats Units des de l’11-S han mort més persones a mans de “trastornats” supremacistes blancs i cristians que de terroristes islàmics?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia