El lector escriu

Estat de dret?

Vaig escriure una carta en què deia que l’estat de dret no existeix ni aquí ni enlloc. Penso que algú ha pensat que això no pot ser veritat quan es poden fer eleccions lliures. Però aquest algú potser ignora allò que diu Stuart Mill a Sobre la llibertat: “La tirania de la majoria” és un dels mals dels quals la societat s’ha de protegir”. Més endavant diu: “No fa falta gran cosa per provocar una persecució activa d’aquells que mai han deixat de ser vistos com a objecte de persecució.” I moltes altres coses que no cito per l’espai d’aquesta carta.

Però jo no puc deixar de repetir que “l’estat de dret” no depèn de les eleccions, sinó del comportament de les institucions i dels governants. Que ningú és una “democràcia consolidada”, com se sol dir, fins que les accions dels governants i de les institucions (legislatiu, judicial, coactiu i periodístic) no s’ajustin a dret. I finalment, quan l’Estat es basa en una veritat absoluta (com ara la unitat), sigui del tipus que sigui, l’exercici de la llibertat esdevé, per força, problemàtic. Des de la perspectiva liberal, el problema no és l’Estat, sinó la seva mida; és a dir, el volum de les seves atribucions.

Només la cultura, el coneixement del que ha dit la gent que ha pensat i la nostra independència personal, ens fan lliures.

Calders (Moianès)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia