El lector escriu

Martí Luter

Alemany i de família humil, Martí Luter (1483-1546) es presenta a si mateix com el primer doctor teòleg que es va atrevir a denunciar la tirania del papa. Es va enfrontar amb els dos personatges més poderosos del món (Lleó X i l’emperador Carles V) i en va sortir victoriós.

Luter va ser un gegant del seu temps que, pel seu pensament i acció, va ser capaç de canviar el sentit de la història. Va escriure 616 llibres i 4.315 cartes. Va traduir la Bíblia a l’alemany. Per a Luter, la possibilitat d’imprimir era un regal de Déu. La impremta fou per a Luter com l’espasa per a Mahoma. Gràcies a la lletra i a la imatge impresa, la cultura va sortir dels convents i la Reforma es va difondre ràpidament.

A la ment de Luter planava el perill de l’excomunicació, que al final va arribar. A Alemanya va caure com una bufetada. Un segle abans, Jan Hus va ser excomunicat i calcinat a la foguera per heretgia. El frare amic Johann von Staupitz escriu: “Luter va cremar els llibres del papa i la butlla, tremolant i pregant.” Goethe va afirmar: “Els alemanys només es van convertir en un poble amb Luter.”

Girona



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia