El lector escriu

Els efectes perjudicials dels petards

Imagineu-vos un accident de trànsit, amb lesions o sense. El culpable haurà d’indemnitzar i pagar les destrosses o lesions de l’altre. Fins i tot podria anar a la presó. Tothom ho té clar.

Els animals quan senten l’explosió d’un petard pateixen, s’estressen molt, tremolen i s’amaguen. Siguin de companyia o salvatges. N’hi ha que només de l’ensurt es poden morir. També se suposa que tothom ho sap. A les persones ens passa el mateix. El meu cas és també el d’altres persones, i poques ho saben. L’últim gos que he tingut, quan ja era vellet, a més de patir del cor, quan sentia un petard ho passava molt malament. Fa tres anys amb la meva xicota vam decidir anar-nos-en dos dies fora de l’àmbit geogràfic dels Països Catalans perquè l’animal no sentís els petards, no patís i no se’ns morís aquella nit. No es pot subministrar constantment fàrmacs a un animal que ja està malalt.

Jo, com moltes persones, pateixo de l’oïda. Tinc acúfens i hipoacúsia. Quan sento l’explosió d’un petard se m’accentuen les lesions. Potser hi haurà un dia que l’explosió propera d’un petard em deixarà sord per sempre més. Qui m’ho pagarà? Ningú. Qui em retornarà l’audició? Ningú. Per tant, m’hauré d’aguantar.

Demano al govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya que elaborin una llei que prohibeixi el llançament de petard fora de la nit de Sant Joan. Jo mateix em resignaré a anar-me’n durant dos dies a un altre país perquè altres puguin fer esclatar tots els petards i traques que vulguin. No hem d’oblidar que la llibertat d’un individu acaba on comença la d’un altre.

Salt (Gironès)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia