El lector escriu

Els catalans som espanyols?

Des d’un punt de vista territorial, és evident que residim dins la península que els romans van anomenar Hispania en el seu dia. Aleshores, quina és l’arrel d’aquest problema social i polític que sembla irresoluble entre les dues comunitats?

A parer meu hi ha quelcom que no s’acostuma a reconèixer: en el decurs de la història, Espanya, en conjunt, s’ha pogut arribar a sentir andalusa, extremenya, aragonesa, valenciana i balear en part, navarresa, fins i tot gallega, però en cap moment decisiu s’ha sentit catalana. De Catalunya se n’ha servit, però mai no se n’ha sentit. Criticar l’independentisme català els és molt fàcil i fins i tot útil, però reconèixer que són ells els qui, en realitat, sempre han trencat amb Catalunya, això ja els és més difícil. El general Prim ja ho deia a les Corts al ministre Narváez: “No nos dejáis ser españoles”, ni tan sols després d’haver conquerit Tetuan amb tropes exclusivament catalanes.

Dit això, i més que podria dir, la pregunta inicial, “Els catalans som espanyols?”, la substituiria per aquesta: “Els espanyols són catalans?”

Barcelona



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia