Articles

L'escaire

Paraules justes

El director de la Real Academia Española de la Lengua, José Manuel Blecua, ha declarat: “El catalán tiene que sobrevivir y la inmersión lingüística es de las pocas cosas que le permiten hacerlo”. Són unes paraules que s'agraeixen especialment i que se singularitzen enmig de l'ambient que s'ha creat els darrers dies, arran de les tres sentències del Suprem, i de les reticències que fa anys que suportem envers el sistema educatiu català en matèria de llengües.

Blecua, fill d'un cèlebre catedràtic de literatura espanyola de la Universitat de Barcelona, fa molts anys que viu i ensenya a Catalunya, concretament a la Universitat Autònoma de Barcelona, igual que el seu germà Alberto. Blecua és filòleg i coneix de primera mà, per experiència diària, la situació lingüística de Catalunya. Per tant, no solament posseeix una perspectiva científica de les llengües, sinó que disposa dels elements necessaris per contrarestar les falsedats sobre aquesta qüestió que s'escampen des dels mitjans d'Espanya endins.

Blecua sap quin idioma té més elements a favor i quin en té més en contra, quin necessita una política favorable i quin prosperarà per la pròpia vitalitat i demografia, sense necessitat d'ajudes. “El catalán tiene que sobrevivir”, diu Blecua, i aquesta primera part de la seva afirmació és fonamental. Ell vol que el català existeixi. A d'altres, que practiquen la política del corcó contra la immersió lingüística i contra qualsevol forma de discriminació positiva a favor del català, tant se'ls en dóna que el català sobrevisqui. Això en el millor dels casos, perquè molts el que volen és, clarament, que desaparegui.

Ens agradaria sentir més declaracions com les de Blecua, que ara han obtingut un ressò multiplicat pel càrrec que ocupa des de fa poc temps i que segur que no han agradat a més d'un. Ens agradaria sentir més veus d'intel·lectuals espanyols o de catalans castellanoparlants, com Blecua, que diguessin això, que volen que el català existeixi i que comprenguin que bé cal tractar-lo d'una manera amable per garantir-ne el futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.