Articles

EL TEMPS QUE FUIG

Demà mateix

Si encara no heu començat a llegir en veu alta a les nits als vostres fills, comenceu demà mateix

Aquests són dies de canvis i de bons propòsits, dies de mentalitzar-se i pensar de bona fe que l'any que ve –demà mateix– farem esport, deixarem de fumar, estarem més pels amics, no ens farà mandra reciclar i no agafarem tant el cotxe.

Els grans també aprofitem una data simbòlica –l'aniversari, Cap d'Any, el començament de curs, els Reis– per ajudar nens i nenes a créixer. A casa ho hem fet sempre així, i hem preparat els canvis amb suavitat: treure el xumet, deixar el biberó, no anar tant a coll, no esperar que s'adormi donant-li la mà... De mica en mica, sovint amb recança, es van deixant els costums i els rituals de nen petit.

A casa encara llegim en veu alta. Deu anys explicant i llegint contes, cada nit, estiu i hivern, sense excepció. Però mai no és una rutina. Ja fa temps que, com a resposta generosa a la mà de contes i llibres que li hem llegit, la nostra filla ens llegeix un capítol del llibre que té entre mans. Després llegeix el seu pare i nosaltres dues escoltem molt atentament, seriosament. (No cal dir que l'única manera d'entendre bé un text és llegir-lo en veu alta...). Si per a o per be no hi sóc, l'endemà ella m'explica per quin capítol anem, perquè no em perdi. Hem llegit els clàssics d'Andersen i Grimm, Goscinny, Carles Sala, Rodari, Vallverdú, Carbó, Sorribas, Roald Dalh, Folch i Torres, J. K. Rowling, Enid Blyton, Dolors Garcia, Josep Carner... Hem rigut, ens hem emocionat, hem tingut una mica de por... I moltes ganes de seguir llegint per saber què passa.

M'agrada tant, aquest moment, que sovint em pregunto fins quan durarà. Per força arribarà un dia que ens dirà, amb naturalitat: no cal que em llegiu més, ja llegiré jo sola. Segur que sentiré que perdo una mena de comunió, un espai sagrat, íntim, que ens uneix més que qualsevol altra cosa: són les paraules, que ens lliguen.

Si encara ho podeu fer, no us ho perdeu. Penseu que, a més, llegir és la principal arma contra les males notes. Si encara no heu començat a llegir en veu alta a les nits als vostres fills, comenceu demà mateix. Aquest sí que és un bon propòsit! I molt, molt, molt bon any nou a tots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.