Opinió

LA COLUMNA

Samaniat i bruixes

Travessant la plaça de Catalunya, a Barcelona, la visió dels coloms em va fer recordar una meva foto de quan era petita: sóc en aquesta mateixa plaça envoltada de coloms. Aquesta va ser la primera vegada que vaig anar a Barcelona. M'hi va dur la meva tia, que va morir fa uns dies i de la qual he pensat que una de les coses que millor la definien era que mai no va ser allò que ella en deia un “samaniat”, que és la manera en què a la comarca de la Garrotxa s'anomenava les persones presumides i ostentoses. Ni ho era ni va fer-lo. N'hi ha de samaniats, però al meu poble ja els diuen presumits. Però, per si algú ho recull, jo m'entossudeixo a dir-ne samaniats, que és una de les paraules que em fan sentir un amor immens per la llengua viva que em van transmetre la mare i la tia.

Per l'Alcover també sé que, a la vall de Ribes i al Lluçanès, el mot samaniat té una altra accepció: ‘enrenou, crits desordenats'. I, per altra part, m'he assabentat que, entre el 31 d'octubre i l'1 de novembre, les “bruixes” de Sant Feliu Sasserra, al Lluçanès, fan el samaniat per adorar un déu cornut que deu ser el dimoni. Ai, les bruixes, que és una manera d'anomenar les dones que han intentat viure d'una altra manera a la convinguda o que s'han resistit al control del seu cos. No fa massa, passejant pel bosc, em vaig trobar una gita de bruixa (Clathrus ruber), un bolet estrany i preciós amb l'aparença, un cop ha madurat, d'una mena de reixat pentagonal o hexagonal de color vermellós. La micologia no és el meu fort, perquè em sembla que no n'hi ha prou amb menjar bolets, i així és que ni recordava haver vist un fong com aquest ni coneixia el seu nom. Ens ho va dir l'Anna Ll., una gran caçadora de bolets. La gita de bruixa fa pudor de carn podrida i l'Anna ens va dir que no se la menjaria, però, estèticament, és una obra mestra de la naturalesa mentre que el seu nom, encara que la seva connotació pugui repugnar, renova l'amor per la llengua i, en sentir-lo, fa creure que aquesta encara és viva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.