Opinió

LA COLUMNA

No sé res d'Egipte

L'altre dia, en una tertúlia, una periodista que no sé com es diu va començar la seva intervenció tot dient que no podia opinar sobre la situació a Egipte perquè, de fet, no en sabia res ni tenia les informacions que calia tenir per opinar amb coneixement de causa.

Tot seguit, va estar cinc minuts parlant d'Egipte i de la situació que s'hi viu. Me'n vaig meravellar. Em sembla molt honest dir que no pots intervenir, sobretot si abans han parlat persones que hi han estat, especialistes en política internacional, corresponsals o experts en faraons. El que em va enlluernar va ser que, aleshores, pontifiqués sobre el tema amb una gosadia extrema. Intentaré que no em passi el mateix. Vull dir que jo tampoc no sé gaire res de la revolta i que puc compartir amb vostès el mateix que vostès han vist a la televisió o han llegit als diaris. És a dir: hi ha anarquia, hi ha indicis de confrontació civil i, sobretot, hi ha el canal de Suez i la frontera amb Israel.

Tot i no saber res més, a partir d'aquí es fàcil de deduir que aquesta erupció sobtada acabarà com el rosari de l'aurora. No es tracta d'un experiment democràtic en el no-res, en un laboratori asèptic, sinó que succeeix justament en un dels epicentres més tempestuosos del planeta. Si arribés a Egipte una democràcia convencional, com les nostres, es donaria el cas d'una hipotètica desestabilització de la regió que no convé a ningú. Em poden dir que els egipcis tenen tot el dret del món a exigir llibertats. Ho signo. Però permetin que dubti d'aquest exèrcit tan integrat amb el poble i tan conscient de les seves responsabilitats històriques. On compren els tancs, aquests generals? Comparteixo els desitjos democràtics i admiro la valentia de tantes persones, però, al mateix temps, penso que hi ha uns interessos profunds que dinamitaran el procés. De fet, ara m'adono que he comès el mateix error d'aquella periodista que els deia. No en sé res, d'Egipte, jo. És a dir, no em facin gens de cas. Ben bé podria ser que tot acabés amb un triomf esclatant del poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.