Opinió

L'opció d'Unió i de Convergència

La maquinària electoral dels partits s'ha posat en marxa i no sé fins a quin punt la situació de crisi econòmica influirà en els seus discursos per captar el vot. Hauria de ser així perquè és evident que hi ha una crisi a escala mundial –com s'ha vist aquests dies amb el tema del deute i de la caiguda de les borses–, una crisi a escala espanyola –a causa de la disbauxa immobiliària i de l'insostenible nivell d'atur–, i una crisi a escala de Catalunya, que és la que més preocupa perquè suma als problemes que tenen el món i Espanya el brutal i injust dèficit fiscal que ens ofega i que no ens permet disposar de les eines necessàries per afrontar aquesta delicada situació financera amb una visió catalana.

Fa l'efecte, però, que encara no s'han inventat un nou discurs, els pensadors dels aparells dels partits, i que per tant haurem de tornar a viure situacions ja conegudes en anteriors campanyes. És a dir, la desqualificació del contrari més que no pas ressaltar els mèrits del candidat propi. Això es pot traduir, diuen alguns entesos, en un augment molt important de l'abstenció. Certament els nivells d'abstenció augmenten quan hauria de passar el contrari: quan pitjor estan les coses més important és el vot de cadascú per triar qui ha de dirigir la sortida de la crisi.

En l'àmbit espanyol ho tenen prou més fàcil els qui van a votar: o PSOE o PP, o el vot més ideològic d'IU, sabent que totes les enquestes donen com a guanyador Rajoy. A casa nostra tenim altres opcions, afortunadament. La pregunta final és si aquestes opcions podran servir de balança en un context espanyol de majoria absoluta. És difícil, tot i que seria intel·ligent que el partit guanyador volgués fer un govern on hi participessin altres sensibilitats per afrontar la dura etapa que ens espera. Algunes declaracions de Duran i Lleida semblen anar en aquest sentit. Ell, d'una manera més o menys clara, sempre s'ha mostrat a favor d'entrar en el govern espanyol per influir-hi. També ho va fer Roca en el seu temps. Fins ara no ha estat així, però sembla clar que del resultat de les properes eleccions n'haurà de sortir la decisió d'Unió i de Convergència de seguir optant a aconseguir un pacte fiscal que de moment no ens volen donar o optar clarament per la via del dret a decidir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.