Opinió

Ull de peix

Què volen aquesta gent?

Quina necessitat hi ha de suprimir el català al Senat?

Em pregunto per què el govern del suposadament moderat Mariano Rajoy està prenent iniciatives que van contra la línia de flotació de Catalunya: l'amenaça de suprimir la immersió lingüística, que tan bons resultats ha donat, ressuscitar l'ominós tema del transvasament de l'Ebre, confegir una reforma laboral que la societat literalment no pot pair, anunciar que el corredor mediterrani passa per Madrid, o desassistir les escoles en un país que és famós pel fracàs escolar.

¿Ho fan per emprenyar –perdoneu l'expressió– o perquè de debò pensen anorrear-nos sense contemplacions? Però els nostres mals no acaben aquí. El pacte entre el PP i Convergència ha portat una exaltada Alicia Sánchez Camacho a amenaçar Òmnium Cultural, sense adonar-se que hi ha coses que a Catalunya no es poden fer, a menys que sigui “sin que se note el cuidado”; obnubilada per una felicitat prematura, té el pensament d'espanyolitzar Catalunya, empresa tan impossible com aquella cambodiana de catalanitzar Espanya.

Temo molt que, envoltat de llepaires, el poder actual espanyol ho ignora gairebé tot sobre Catalunya. Perquè si no és així, no ho entenc. És cert que l'esquerra espanyola ha fet un retrocés espectacular, i cal dir que ha fet mèrits sobrers per a l'ensulsiada –que malament han governat!–, i és cert que l'espanyolitat ha crescut. Però és que, simultàniament, Catalunya ha descobert la independència en el sentit modern del terme, és a dir, pacíficament, democràticament i dins de la Unió Europea. No ho poden ignorar. Així doncs, quina necessitat hi ha de suprimir el català al Senat? O es tracta només de tocar-nos els nassos i fer-nos suar una mica?

Ara bé, hi ha una cosa que els ha fet posar més nerviosos que els blans advertiments del president Mas sobre l'anomenat pacte fiscal: que els valencians es revoltin. És a dir que “las levantinas provincias adictas” hagin trencat la passivitat que el poder absolut del diner corrupte havia confegit. Estan tan enfadats que ja s'imaginen conspiracions “rojo-masónicas” i tota la pesca.

La pregunta és aquesta: són burros o són malvats? Sense descartar la possibilitat que siguin totes dues coses. Senyor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.