Opinió

LA CRÒNICA

del Penedès

Ara i sempre

La llarga tradició –trenta-quatre anys ja– que la primera setmana de juliol els i les mestres del Penedès es troben a Can Mata de Saifores s'acompleix altre cop i, un any més, tot està a punt per començar l'Escola d'Estiu del Penedès. Els Moviments de Renovació Pedagògica (MRP) del territori en són els organitzadors.

Són temps convulsos en el món educatiu. El color groc de les samarretes que blasmen les retallades generalitzades en tots els àmbits escolars i que reivindiquen un model d'escola pública que serveixi el país s'han escampat com una taca d'oli.

L'Escola d'Estiu del Penedès no ha estat aliena ni a les retallades –cada cop les administracions hi aporten menys– ni a les reivindicacions. En el marc de les escoles d'estiu s'han escrit bona part d'aquells aspectes que calia millorar de l'escola pública, s'han debatut els aspectes irrenunciables per tenir un servei públic d'educació català. S'han fet apostes clares per la innovació en el camp de l'educació, s'ha debatut fins a l'extenuació sobre els currículums, els processos didàctics i sobre els valors comuns en l'escola pública.

S'ha fet feina, molta i bona. Els MRP del país, i entre aquests els del Penedès i el Garraf, poden mostrar una trajectòria –amb els alts i baixos inherents a tota activitat humana– inequívocament al costat de la defensa de l'Escola Pública Catalana i d'una educació de qualitat i arrelada al territori.

En temps de crisi, en temps de retallades inexplicables moltes vegades en el camp educatiu, els MRP del Penedès volen refermar el compromís adquirit fa trenta-quatre anys i ho fan organitzant l'escola d'estiu però també deixant clar quina és la seva posició. En la seva presentació deixen constància de la seva voluntat de continuar ara i sempre al peu del canó.

Així ho palesen.

“Seguirem ara i sempre queixant-nos, reivindicant, però seguirem també treballant amb la major professionalitat possible, malgrat que les condicions que ens posen ho facin difícil.

Seguirem ara i sempre treballant per una escola pública que iguali tothom.

Seguirem ara i sempre reclamant el drets cívics i els valors republicans que han inspirat l'escola pública des de la seva creació.”

A partir de dilluns, a Can Mata de Saifores, amb corrent de proa, salvant dificultats per un entorn convuls, els i les mestres tornaran a fer possible aquella definició feta anys de les escoles d'estiu, d'oasi de la reflexió i del debat, d'intercanvi d'experiències i de refermar el compromís amb la qualitat de l'escola i la transformació de la societat.

Diuen que ho faran ara i sempre. Moltes gràcies i que no els manquin forces.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.