Opinió

Bagul d'estiu

Havia de ser a Califòrnia

És una de les cent joguines més influents en la història dels EUA

Quan tens mainada d'una certa edat, hi ha tot un seguit d'andròmines que t'acompanyen en els desplaçaments a la platja: una pilota de plàstic (inflable o no), un cubell, un rasclet i una pala. Una mica més endavant, una part d'aquests elements són substituïts per les ulleres, el tub de bussejar i, per als més exigents en aquestes coses del submarinisme de baixa intensitat, els peus d'ànec. En tot cas, el que gairebé sempre perviurà, sobretot si a banyar-vos hi aneu amb colla, és la pilota de plàstic.

La típica pilota d'unes certes dimensions, inflable i de coloraines, la va inventar l'any 1938 a Califòrnia Jonathon DeLonge. La joguina ha estat considerada per la prestigiosa revista Time com una de les cent joguines més influents en la història dels Estats Units, segons una llista que el 2011 va elaborar la periodista Allie Townsend, especialista en tecnologia i joguines.

Les primeres bimbes que es van posar al mercat cabien al palmell de la mà, però l'invent de seguida va evolucionar i, per bé que n'hi ha de mides diverses, la que triomfa és la més gran, dividida en sis panells de sis colors diferents. Actualment estan fetes de PVC.

Es van inventar als Estats Units, però molts catalans que érem menuts a la dècada dels setanta recordem una pilota en especial, d'un blau intens i amb unes lletres blanques: la pilota de Nivea. Aquesta companyia, creada el 1911 a Hamburg pel farmacèutic i emprenedor Oscar Troplowitz, es va expandir per tot el món acabada la Segona Guerra Mundial. Tot i que la primera pilota la van crear després que sorgís als Estats Units com a reproducció en tres dimensions de la clàssica llauna blava i blanca que identifica la marca, no va ser fins als anys cinquanta que la pilota va començar a adquirir una certa popularitat, coincidint amb una recuperació del consum després del període de postguerra a Alemanya. És als anys seixanta, i a l'Estat als anys setanta (coincidint amb una forta presència de la marca a Espanya), que la pilota de Nivea es converteix en un autèntic emblema de la companyia, que llança les pilotes des d'una avioneta sobre les platges del Mediterrani per a gaudi dels banyistes que competeixen per aconseguir aquell tresor caigut del cel.

En els últims quaranta anys, Nivea ha produït més de vint milions de pilotes, i l'estratègia de fer servir la pilota com a punta de llança de la introducció de la firma en un mercat s'ha mantingut, tal com ho demostra que a la dècada dels vuitanta fos un símbol estiuenc de molts països de l'Amèrica Llatina costanera.

Més difícil, per no dir impossible, és trobar el rastre de l'origen històric de la galleda, la pala i el rasclet. S'ha de suposar que són l'adaptació en joguina d'unes eines imprescindibles en qualsevol procés de construcció. En tot cas, s'han trobat restes arqueològiques de cubells de ferro i metall de l'època romana, tot i que les restes més antigues provenen, precisament, d'Hamburg: és l'anomenat cubell de Hemmoor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.