Opinió

Viure sense tu

Avellana verra

Plegar avellanes té un nou entrebanc, els senglars

Estic fregit! Fastiguejat. Tinc la impressió que els pocs caçadors que queden deixen engreixar les cries de porc senglar, i tampoc maten les femelles, perquè segueixin criant.

La sobrepoblació de senglars està a punt de transformar-los en domèstics de tan omnipresents; destrossen horts i conreus de tota mena. No sé si seguir l'exemple d'alguns veïns que han encerclat els seus trossos de terra amb uns tancats de cables que descarreguen electricitat així que els animals els toquen, tal com es fa a les comarques del Pirineu, allà on cavalls o vaques pasturen en semillibertat. És clar que també corro el perill de patir un lladronici de cable, que està molt en voga. Mentrestant, com que rego els avellaners, els molt porcs aprofiten la humitat per pastar fang, que és el que els fa anar d'una banda a l'altra. Els animals esgarrien la terra, entaforen el morro fins a les arrels dels arbres i ho deixen tot ple de clots. Ple de clofolles, trenquen branques i destrossen els marges.

El que fa un temps havia estat una dedicació no exempta d'un cert bucolisme, plegar avellanes en tombar setembre (i sí, plegar de terra, per comptes de collir), té un nou entrebanc, els senglars. A més d'uns preus rebentats i manca de relleu generacional, la mecanització ja fa anys que va canviar l'estampa d'aquell plegador que en un dia es feia un sac. El que es busca per tornar a engrescar al conreu de finques en decadència és el recanvi dels arbres per varietats de negreta (la més estesa al Camp de Tarragona) empeltades amb un peu americà que evita plagues i fa créixer l'arbre amb una sola soca. Això permet reduir un 30% els costos, i el rendiment pot augmentar un 35%. Així ho pensen la gent de Coselva, que miren de canviar una tendència que ha fet reduir les explotacions de l'avellaner de 40.000 a 10.000 hectàrees. Una avellana de la millor qualitat, la catalana i la italiana, que interessa a la indústria, com ara a la xocolatera Ferrero, que compra una de cada tres avellanes del planeta. Quin absurd, que augmenti la preocupació per l'abastiment d'aliments, i que deixem terres abandonades. Però tot això aquell informe fantasma de Método 3 sobre l'avellaner no ho analitzava. Llàstima, potser es fixava més en com mantenir el senglar!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.