Editorial

Autoestima i renda garantida

L'economia de mercat que regeix al món occidental té avantatges, però també genera desajustos. Són les persones que, pels motius que siguin, es veuen privades de continuar en el joc o que ho fan en inferioritat de condicions. Una societat democràtica que tingui clar que l'economia i les lleis estan al servei de les persones, i no a l'inrevés, té l'obligació moral de solucionar aquests desajustos. Abans de la gran crisi econòmica, tenir feina era garantia d'un cert benestar. És clar que el nostre país sempre ha tingut un problema estructural: l'elevada taxa d'atur. Fins i tot en els millors moments econòmics, la nostra taxa hauria estat considerada escandalosament elevada a determinats llocs. Doncs bé: després de la crisi, ni tenir una feina remunerada és garantia d'haver abandonat la pobresa.

Per a totes aquestes persones, per a les que viuen en la pobresa perquè no tenen ingressos o perquè tenen uns ingressos insuficients, es va engegar fa temps una iniciativa popular, que desenvolupa un article de l'Estatut, per proporcionar-los una renda garantida. És una renda que s'anirà introduint a poc a poc, amb les cauteles necessàries perquè arribi a qui realment la necessiti. La transparència del procés serà un factor molt important. Una atribució inadequada seria utilitzada pels enemics de la integració social.

Però això no ens ha de fer oblidar que l'autoestima també és un dret humà. És a dir, el dret a sentir-se part activa d'una societat, a la qual s'aporta alguna cosa. Un altre motiu perquè la renda sigui administrada amb gran prudència i sensibilitat. De cap de les maneres ha de ser rebuda com una almoina, perquè això vulneraria aquest dret.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia