Editorial

Menys amenaces i més política

El govern va aprovar ahir traslladar formalment a l'executiu de Mariano Rajoy la proposta per debatre les condicions del referèndum que s'ha de celebrar aquesta tardor. La proposta inclourà les resolucions del Parlament i la feina del Pacte Nacional pel Referèndum, que divendres va cloure els seus treballs havent aconseguit més de 500.000 signatures individuals i més de 4.000 d'entitats i partits de suport. Aquesta missiva serà la forma triada pel govern català per demanar, per darrera vegada, a l'Estat, que s'avingui a negociar el que reclama el 80% de la societat catalana: una consulta vinculant. A partir d'aquí, el govern espera una resposta “a l'altura d'aquesta proposta cívica” per part de l'executiu espanyol, cosa, però, que no sembla que hagi de succeir.

I no sembla que hagi de succeir en vista del reguitzell d'exabruptes que els representants del govern espanyol van llançar ahir contra la proposta. La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va afirmar a Barcelona que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha tingut l'actitud “menys sincera” que ha vist mai, i va recordar que l'Estat usarà totes les armes que té al seu abast contra el referèndum. En la mateixa línia, els ministres María Dolores de Cospedal i Íñigo Méndez de Vigo van defensar que el referèndum era un veritable “cop d'estat”, i la primera, titular de Defensa, va recordar també que hi havia formes d'aturar-lo, i el delegat del govern espanyol, Enric Millo, va obrir la porta a suspendre l'autonomia. L'executiu català ha de percudir en la seva idea d'arribar a un acord perquè la via escocesa és la desitjable, però cal que la ciutadania estigui preparada per donar suport a la via unilateral, si no hi ha resposta política a la proposta política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia