Editorial

Lliçons al cap d’una setmana de l’atemptat

Una setmana després dels cruels atemptats de Barcelona i Cambrils és el moment de constatar alguns fets. Per exemple, l’elogiosa reacció solidària de milers i milers de catalans. O la immillorable disposició dels serveis d’emergència del país. O la demostració que els Mossos d’Esquadra són una policia que no té res a envejar a d’altres d’Europa. En tot moment, les autoritats catalanes van saber estar a l’altura de les circumstàncies i van demostrar també que Catalunya és capaç de funcionar com un estat i que el nostre país no corre el risc de ser, com va proclamar en el seu dia Fernández Díaz, el “forat negre” del gihadisme.

És aquest desmentiment per la força dels fets el que tant ha irritat Madrid. La constatació que Catalunya se’n surt sola. Que no és el “forat negre” de res. I per això, els seus altaveus mediàtics han abocat la seva ira en fets menors, com ara que les explicacions públiques es fessin, també, en català; o afanyar-se a buscar i magnificar possibles errors; o manipular els fets i inventar-se’ls. Sense que, a data d’avui, ningú hagi rectificat.

L’atemptat va ser la demostració d’un fet que es coneix des de fa temps: que Catalunya –per raons de proporció demogràfica– és un focus del gihadisme. Un problema que s’ha de resoldre amb una acció social complexa, però també amb mesures policials. És incomprensible el vet que el govern espanyol manté perquè els Mossos s’integrin a l’Europol. El terrorisme és global. Marginar els Mossos –no que els Mossos marginin les altres policies, una cantarella que es repeteix des de Madrid– és temerari. Cal esperar, doncs, que els altres socis europeus pressionin el govern espanyol perquè actuï amb responsabilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia