Editorial

La solució passa pel diàleg

El darrer termini amenaçador del govern espanyol acaba avui però, passi el que passi, no hi haurà cap solució miraculosa, sinó que aquesta haurà de passar pel diàleg, de tu a tu, entre els executius de Carles Puigdemont i Mariano Rajoy. Entre una declaració d’independència, legitimada pels resultats del referèndum de l’1-0 però que porta a escenaris complexos per a les dues bandes, i la convocatòria unilateral d’unes eleccions catalanes per part del govern espanyol a partir de l’aplicació de l’article 155 i de la suspensió de l’autonomia, hi ha, encara avui, tot i la repressió exercida des de Madrid, l’escenari més lògic i democràtic i que demanen gran part dels actors d’aquest conflicte polític, tant a Catalunya com a escala internacional: un referèndum pactat, a l’escocesa, amb les condicions de data, pregunta i terminis que s’estableixin per les dues parts i, si cal, amb una mediació acreditada.

El govern, el Parlament i els partits catalans han demanat fins a divuit vegades al Congrés dels Diputats la possibilitat de celebrar un referèndum acordat, i l’executiu de Puigdemont ha mantingut en els darrers mesos, tot i les amenaces i agressions de l’Estat en tots els àmbits, la seva oferta de diàleg. Fins al punt d’oferir un diàleg sense condicions, com va passar amb la carta que el mateix Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van adreçar a Rajoy. El president espanyol ni va respondre a la iniciativa. De fet, el mateix president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, es queixava amargament en una conferència que Rajoy no l’escoltava. Tot i això, s’ha de perseverar i mantenir l’aposta pel diàleg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia