Editorial

Pla D en marxa

El president Carles Puigdemont, amb un discurs de marcat to institucional emès ahir des de Berlín, va activar l’anomenat pla D per a la investidura, proposant com a candidat el diputat de JxCat Quim Torra, que si no hi ha sorpreses d’última hora es convertirà probablement dilluns en el 131è president de la Generalitat de Catalunya. Cal remarcar l’exercici de responsabilitat del president a l’exili, ja que ell és el diputat amb més suport parlamentari per ser reelegit i només el veto del Tribunal Constitucional ho ha impedit. El seu anunci d’ahir permetrà superar el bloqueig de les institucions catalanes i constituir, per fi, un govern sorgit de les eleccions del 21-D.

L’agenda del nou president i el seu govern està marcada des del dia u per una situació molt excepcional amb l’existència de presos polítics, l’amenaça judicial contra diversos diputats de la majoria independentista i l’amenaça política del 155. L’objectiu del govern Torra, per tant, necessàriament implicarà la defensa institucional dels polítics processats, dels drets nacionals, competències i recursos laminats i la restitució de les polítiques, persones i inversions liquidades de forma injustificada pel govern espanyol amb la coartada de l’article 155 de la Constitució. Però també avançar en la construcció d’un país més lliure i més just i més pròsper per a tots els seus ciutadans.

La formació d’un govern ‘legal’ a ulls dels poders de l’Estat és el que s’ha reclamat repetidament des de Madrid, primer per posar fi a l’excepcionalitat política i institucional i després, segons deia ahir Mariano Rajoy, per encetar “un diàleg”, que Catalunya demana estèrilment fa molts mesos. Caldrà esperar pocs dies per comprovar la voluntat del govern espanyol d’acceptar els resultats del 21-D.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia