Editorial

Els presos polítics, una clau de volta

El debat sobre la competència per traslladar els presos polítics catalans és una mostra fefaent de l’absurditat que envolta tota la instrucció judicial, només explicable per la seva absoluta politització. Que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el jutge del Suprem Pablo Llarena es passin la pilota d’aquesta responsabilitat resulta grotesc. L’empresonament provisional està dictat de manera absolutament desproporcionada acusant de delictes que no estan fonamentats i la llibertat seria el seu estat lògic, fet que els converteix en ostatges. L’alliberament és un objectiu irrenunciable per a les forces democràtiques.

És qüestió de voluntat política. Els jutges espanyols poden decidir de manera injusta i polititzada. I les querelles contra la seva actuació, com la que acaba de presentar el Parlament, faran el seu camí, a l’Estat espanyol però també als tribunals internacionals. Però el nou govern espanyol socialista té marge d’actuació i sobretot ha de fer palesa una actitud favorable a un tracte als encausats que sigui més propi d’una justícia homologable a altres països europeus que de l’actual venjança judicial que impera a l’Estat espanyol. Perquè no es pot oblidar que ni un sol jutge de Bèlgica, Alemanya o Escòcia ha dictat ordre de presó per als polítics catalans exiliats. I això vol dir que la primera actuació de la nova fiscal general hauria de ser ordenar als seus fiscals que demanin al jutge l’alliberament dels presos i que mentrestant Institucions Penitenciàries gestioni el trasllat a presons catalanes tal com hi tenen dret. Deixar de marejar la perdiu i prendre decisions polítiques d’alta volada és l’únic que permetrà a Sánchez vehicular el conflicte cap a una nova etapa de resolució democràtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia