Editorial

Cal valentia política per a la cimera

La reunió que mantindran avui el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra, cal qualificar-la de trobada rellevant perquè trenca amb el rebuig frontal del govern de Rajoy al diàleg. Però el recurs al Tribunal Constitucional de l’executiu de Sánchez a la moció sobiranista aprovada al Parlament manté l’errònia estratègia del seu antecessor a La Moncloa i no és una bona decisió per propiciar un bon clima de diàleg. Malgrat tot, cal afrontar la cimera amb voluntat de generar propostes concretes i valentes que facin possible una solució democràtica al conflicte actual. Perquè la regressió democràtica que es viu a l’Estat espanyol és greu i no són temps de simples gesticulacions. Si aquest acaba sent l’únic resultat seria molt decebedor.

La voluntat política és essencial per construir un marc negociador des del rebuig a la repressió i apostant per les vies democràtiques. Torra ja ha proposat una segona reunió al Palau de la Generalitat i segurament serà necessària perquè un tema tan complex no es resoldrà fàcilment. Però la base de la discussió tindrà dos pilars imprescindibles per edificar acords de fons: un és l’alliberament dels presos polítics i el retorn lliure dels exiliats. Sense això no és viable la negociació perquè suposaria un xantatge intolerable de l’Estat. L’altre és l’exercici del dret d’autodeterminació fruit del reconeixement de Catalunya com a nació. La cimera d’avui és només un primer pas però hauria d’anar en aquesta direcció, per arriscat que sigui per als actors polítics. Perquè en la solució d’aquest greu conflicte Catalunya, i també el conjunt de l’Estat, es juguen els fonaments de democràcia i convivència imprescindibles per a una societat europea del segle XXI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia