Editorial

La violència dels clavells

El judici de l’1-O ja ha consumit vint jornades i, més enllà dels cotxes policials danyats davant la seu d’Economia, encara no s’ha pogut veure cap rastre de la violència necessària per sustentar les acusacions de sedició i rebel·lió que pesen sobre els acusats. Des que el testimoni del major Trapero va eliminar el cos de Mossos de l’equació del procés independentista, a la fiscalia només li queda un camí insòlit, que és fonamentar l’existència d’una violència potencial o subjectiva o fins i tot passiva, però immaterial, sense armes, morts, ni ferits; sense alçaments, ni assalts, ni lesions que provoquessin una simple baixa laboral, i convertir-la en una violència capaç de subvertir l’ordre constitucional.

Els testimonis han demostrat que el dispositiu de l’1-O del CNP i la Guàrdia Civil era deliberadament unilateral, era insuficient i ineficaç per aturar el referèndum i no va respectar les instruccions judicials. Els agents es van veure abocats aquell dia a la indignitat d’agredir ciutadans indefensos i ara a l’autohumiliació davant el Suprem d’haver de sostenir el relat del fiscal amb testimonis coordinats i surrealistes, parlant de l’odi percebut, del terror sentit, dels clavells que els llançaven o fent comparacions esperpèntiques amb el terrorisme d’ETA.

És possible que la llei no sigui concloent en la definició del que és violència o no i que això tempti els fiscals d’aprofitar les ombres per continuar perseguint les penes màximes, a costa de falsejar la realitat. El que és segur és que la resistència pacífica i la desobediència civil no són conceptes nous, no els descobrim ara i aquí, estan perfectament definits, relatats i documentats per la història. I els fets de setembre i octubre del 2017 a Catalunya encaixen en aquest motllo sense necessitat de deformar-los, ni exagerar-los ni inventar noves definicions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia