Editorial

Sant Jordi electoral i reivindicatiu

Sant Jordi és una de les diades més boniques. Tot i ser un dia feiner aconsegueix una mobilització i participació extraordinàries que enamoren. Però la diada de Sant Jordi és polièdrica. Té aquesta força cívica increïble que li dona un gran dinamisme. I per descomptat el component cultural, amb tot allò que té relació amb el món del llibre, n’és un eix central. Tampoc falta el romanticisme a partir de la rosa i com a dia dels enamorats dels catalans i les catalanes. Però a banda de tots aquests components i molts altres hi ha la vessant reivindicativa. Des del punt de vista nacional i amb la llengua com a estendard. I com l’any passat aquest Sant Jordi també serà de reivindicació dels drets fonamentals. Entre altres, el de la llibertat dels presos i les preses polítics i el lliure retorn dels exiliats i les exiliades. Aquest serà el segon Sant Jordi privats de llibertat i dels seus drets i cal que en sigui l’últim. Els qui pretenen l’asèpsia de Sant Jordi, com si d’un simple Dia del Llibre es tractés, desconeixen quines són les profundes arrels nacionals de la diada.

La d’enguany, a més, té dos condicionants més a afegir. El fet que coincideixi just després de Setmana Santa, la qual cosa, segons editors i floristes, fins i tot pot afavorir la festa. I també que s’escaigui en plena campanya electoral de les generals. Resultarà lògic que avui els diversos candidats aprofitin una diada tan intensa i especial per fer campanya. I no ha de ser cap problema sempre que no s’intenti monopolitzar la jornada. Perquè el que convé recordar és que Sant Jordi és de tothom. I si a algun drac ha de fer front avui el patró de Catalunya aquest és el de la pobresa, la discriminació, la intolerància, la repressió i el rebuig a la identitat nacional d’un poble que és sobirà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia