Editorial

L’amenaça dels populismes

Arran dels triomfs electorals que han anat obtenint en diferents estats europeus, les formacions populistes i d’ultradreta se senten cada cop més fortes i afronten amb optimisme les eleccions al Parlament Europeu que la UE celebra aquest cap de setmana vinent. En la trobada que els principals líders d’aquestes formacions van fer aquest dissabte a Milà van voler deixar ben clar quins són els objectius que persegueixen si aconsegueixen el poder. Les seves consignes populistes, racistes i xenòfobes arrelen fort en part d’un electoral europeu que veu que no s’ha recuperat encara de la forta crisi econòmica iniciada l’any 2008. “El fre a la immigració, a l’islam i a les ordres de Brussel·les” són alguns dels ítems que prediquen aquestes formacions, que han trobat un mirall en les polítiques que ja està aplicant a Itàlia el ministre de l’Interior, Mateo Salvini. Tot de mesures que, com molt bé detallem en el reportatge que publiquem avui, serveixen, sobretot, per limitar la llibertat de moviments i d’expressió, dos dels pilars fonamentals de l’Europa aixecada amb penes i treballs sobre les cendres dels sagnants conflictes bèl·lics del segle XX.

La Unió Europea té molts defectes, certament, i pot millorar en molts àmbits; però, tal com va recordar dissabte a Zagreb la cancellera alemanya, Angela Merkel, “és un projecte de llibertat”. Un projecte de llibertat en el qual no tenen cabuda els moviments populistes i d’ultradreta, que, justament, el que volen és destruir la Unió Europea, l’estructura política que més pot garantir, o ho hauria de fer, que els europeus no perdem, tal com voldrien dirigents com ara Salvini o Le Pen, alguns dels drets humans més bàsics que tant temps ens va costar de guanyar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia