Editorial

Catalunya, un afer europeu

El moviment sobiranista català, en tant que democràtic, pacífic i massiu, ha posat en evidència diversos cops la coherència democràtica d’Espanya i la credibilitat del seu estat de dret, amb la convicció d’obtenir l’empara de la Unió Europea i l’elecció de Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras com a eurodiputats ha generat un escenari propici per aconseguir-ho. La Junta Electoral i el Tribunal Suprem fan tot el possible per impedir-los assumir el càrrec, però el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) ha trigat només quatre hores a admetre a tràmit el recurs de Puigdemont i Comín perquè els reconegui els seus drets com a eurodiputats.

La qüestió és inèdita i alhora molt rellevant perquè afecta elements fonamentals de la construcció europea, com ara el principi democràtic, el dret de participació política, la immunitat parlamentària i la preeminència administrativa i jurídica de les institucions europees sobre les dels estats membres. La intervenció del TJUE converteix la qüestió catalana en un afer europeu i, més enllà d’aquest cas, la seva decisió és important per a la credibilitat del projecte europeu, perquè marcarà el terreny de joc democràtic comú davant les derives dels diferents països membres.

Mentre el tribunal no es pronuncia, el Parlament Europeu es constituirà avui deixant orfes de representació un milió i mig de catalans. Uns quants milers d’aquests ciutadans europeus, però, han viatjat a Estrasburg per fer sentir davant la mateixa eurocambra la veu i la presència dels eurodiputats absents i la de tot el sobiranisme català, demostrant una vegada més que es tracta del moviment civil més mobilitzat que hi ha actualment a Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia