Editorial

Constitució per al futur

La plataforma Debat Constituent ha iniciat els treballs per a la redacció de les bases del que hauria de ser la futura constitució de la República Catalana. La voluntat dels impulsors és que la primavera de l’any vinent ja hi hagi un document que enumeri els grans principis que sustentaran aquesta carta magna. Per elaborar aquest text s’ha programat unes jornades formatives, que es van iniciar dissabte de la setmana passada i s’allargaran fins al 26 d’octubre, en què es debatrà sobre els set àmbits temàtics en què es dividiran les posteriors discussions per donar contingut al text constitucional. Quan acabi aquest cicle, ja serà el torn d’entrar en els debats pròpiament dits. Es canalitzaran a través d’una xarxa d’agrupacions locals i comarcals, anomenades enteses, que s’han anat constituint en els darrers set mesos. N’hi hauria d’haver 52 a tot Catalunya, com a mínim una per comarca i per cada un dels deu districtes de Barcelona.

En les trobades es debatrà, per exemple, quin hauria de ser el model d’estat de Catalunya; quina hauria de ser la data de la Diada Nacional; si les representacions dels poders legislatiu, executiu i judicial haurien d’estar totes a Barcelona o bé escampades pel país; si la llengua oficial ha de ser només el català o també el castellà o si aquesta última ha de tenir un estatus especial –com ara el de cooficial–; si la nacionalitat catalana pot ser compatible amb l’espanyola, si s’ha de poder votar als 18 anys o als 16, o si la moneda en curs ha de ser l’euro, entre molts altres aspectes.

Aquest és un procés necessari ja que el país ha d’estar preparat per al moment en què pugui exercir el seu legítim dret d’autodeterminació i ha de ser un procés que és faci al més obert possible, amb una àmplia participació, per poder debatre de tot, sense censures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia