Editorial

El ‘Brexit’ i les empreses catalanes

La sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), materialitzada aquest dissabte a la matinada després de 47 anys, obre, malgrat que el ‘Brexit’ s’hagi produït de manera acordada, un munt d’incerteses per als ciutadans britànics i comunitaris, però sobretot per a les empreses catalanes i britàniques. Tot i que queda tot un any de coll perquè la UE i el Regne Unit negociïn quina relació volen tenir i com s’adeqüen o no, a partir d’ara, les diferents legislacions comunitàries vigents, les empreses fa temps que es preparen per una relació comercial que els pot comportar, quan s’acabi el període de transició, haver de fer front a aranzels i a nous contratemps que, a hores d’ara, són tota una incògnita. Al Regne Unit hi ha establertes nombroses empreses del país i moltes de britàniques també tenen seus a Catalunya, tot plegat, en mig d’un mar d’intercanvis comercials que s’hauran d’adaptar a la nova relació entre les dues parts. D’entrada, és evident que tant la UE com el Regne Unit són els més interessats a aconseguir un bon acord, però cal no oblidar que els interessos dels diferents sectors són molt diferents. Així, mentre uns, com ara l’automobilístic i el financer, seran partidaris d’una relació tan estreta com ara, d’altres preferiran un aïllament, motiu pel qual es preveu una negociació complicada que necessitarà tota l’atenció per part de les organitzacions empresarials i els governs català i espanyol.

L’administració i la UE hauran de vetllar fermament perquè els milers de treballadors comunitaris establerts a la Gran Bretanya no perdin els seus drets en el futur. També seria desitjable que la mobilitat dels ciutadans entre la UE i el Regne Unit no sortís tampoc dels paràmetres actuals de llibertat de moviments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia