Editorial

L’excepció espanyola

La comissió d’investigació del Parlament sobre l’aplicació del 155 ha permès tornar a sentir en seu parlamentària la veu dels presos i exiliats polítics i també fer-ne evident la diferència; els uns van comparèixer des de l’empresonament a Espanya i els altres des de la llibertat a Europa. Aquest contrast és prou conegut i assumit, però això no li resta ni un bri d’excepcionalitat i aquí rau una de les claus del conflicte entre Catalunya i l’Estat. Espanya és una excepcionalitat dins d’Europa i l’arrel franquista del règim monàrquic del 78 és el que debilita la qualitat de la democràcia i l’estat de dret espanyols, com s’ha evidenciat.

Des de la presó i des de l’exili el testimoni coincideix en el fet que l’Estat va decidir respondre a un acte democràtic, el referèndum de l’1-O, com si fos un acte de guerra i que l’article 155 va ser, en el fons i en la forma, una part del contraatac de l’Estat. Per això no estava condicionat a una convocatòria electoral a Catalunya, era innegociable, i era la manera d’apel·lar a la Constitució per superar-la, destituint el govern i més de 200 càrrecs, usurpant-ne les competències, pressionant les empreses, vulnerant els drets i, en definitiva, perjudicant els catalans.

Espanya no ha fet la més mínima autocrítica ni del seu tarannà polític, ni de l’aplicació abusiva del 155, ni de la repressió que l’acompanya fa més de dos anys, ans al contrari. Avui, hi ha partits que demanen contínuament un altre 155 encara més contundent, mentre que la repressió és més activa que mai, amb el judici al major Trapero i la direcció d’Interior, el setge al president Quim Torra, la croada contra els exiliats, el judici contra la protesta a l’exterior del TSJC, l’acarnissament del Tribunal de Comptes i altres processos que estan en fase de tramitació. La resposta és de terra cremada i no busca ni la concòrdia ni les solucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia