Editorial

L’aïllament de la ultradreta

La democràcia cal defensar-la no només amb els discursos, sinó també i sobretot amb els fets i, si cal, amb sacrificis polítics, i això és el que ha fet la cancellera alemanya, Angela Merkel, recordant al Partit Liberal (FDP) i al seu propi partit (CDU) que no és admissible conquerir un govern, en aquest cas el govern del land de Turíngia, gràcies al suport de l’extrema dreta d’Alternativa per Alemanya (AfD). La cancellera, des de Sud-àfrica, ha liderat la reacció que ha conduït a la dimissió del liberal Thomas Kemmerich com a president del land, vint-i-quatre hores després de la seva elecció.

La democràcia, per definició, tolera totes les idees i els partits que les representen; per això l’AfD existeix i obté un suport important en lands de l’est alemany. Però això no és incompatible amb mantenir una estricta intolerància a qualsevol pacte o col·laboració política amb aquesta formació ultraconservadora i racista, a banda dels motius ideològics, per instint de supervivència democràtica. No és anecdòtic per als alemanys que sigui justament a Turíngia on el partit nazi va aconseguir les primeres quotes de poder el 1930, tres anys abans de la proclamació d’Adolf Hitler com a canceller.

Els alemanys tenen molt present la memòria històrica per no reincidir en l’error i defensar la bona salut de la seva democràcia. I això és exactament el que no passa a l’Estat espanyol, on partits que diuen defensar la democràcia espanyola, com el PP i Ciutadans, actuen amb una irresponsabilitat democràtica contumaç, governant a les comunitats de Madrid, Andalusia i Múrcia gràcies al suport de Vox, un partit d’ultradreta, nostàlgic del franquisme, germà de l’AfD i, per descomptat, bel·ligerant contra tota llei o iniciativa de memòria històrica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia