Editorial

La repressió o el diàleg

La fiança de 4,1 milions imposada pel Tribunal de Comptes als consellers i alts càrrecs del govern de Carles Puigdemont intensifica d’una manera descarnada el corró de la repressió de l’Estat contra els responsables polítics de la celebració del referèndum de l’1-O. Cal recordar que el govern espanyol, en seu parlamentària primer i en seu judicial després, va certificar la inexistència d’una despesa de diner públic en l’organització del referèndum, però el jutjat número 13, el Suprem i ara el Tribunal de Comptes han fet els seus càlculs subjectius, tots diferents, i han imposat fiances contra l’economia personal i familiar dels acusats, per bé que aquest tribunal va acceptar ahir cobrar-se la fiança de les que ja s’havien pagat.

Ja hem vist com l’Estat, en la impetuosa defensa de la seva integritat territorial, no ha atès a principis democràtics, ni a drets constitucionals, ni tan sols a la realitat estricta dels fets o a l’esperit de les lleis o del Codi Penal per conjurar l’amenaça. No n’ha tingut prou de criminalitzar penalment una qüestió política, ni de condemnar a cent anys globals de presó els líders polítics i socials de l’independentisme. També busca un espoli econòmic que serveixi d’escarment a uns i dissuasió a la resta.

No és cap secret el control polític, per davant o per darrere, que hi ha a l’alta judicatura o en òrgans administratius, com ara la Junta Electoral o el Tribunal de Comptes, o a la fiscalia, que s’oposa al permís penitenciari a Jordi Cuixart per la seva ideologia i ahir iniciava un nou procés per malversació contra el cap de l’oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay. La persecució política és un fet, una evidència, i el govern de Pedro Sánchez hi haurà de fer alguna cosa més enllà de negar-la en públic si no vol boicotejar el diàleg que ell mateix i el seu govern afirmen promoure com a eix bàsic de la legislatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia