Editorial

La geometria del caos

El govern de Pedro Sánchez porta la diversitat dins la seva mateixa essència, per les diferents sensibilitats dins el PSOE, per la coalició governamental amb Podem i per l’arc de forces polítiques que van propiciar la seva investidura. No obstant això, la seva gestió unilateral de la crisi sanitària i la geometria variable a l’extrem que ha buscat per garantir-ne el suport al Congrés, primer pactant amb Ciutadans (i contra ERC i JxCat) i després amb l’acord signat i desmentit en qüestió d’hores amb EH Bildu per la derogació de la reforma laboral del PP, no només ha danyat la credibilitat del president, sinó també seriosament la sintonia amb alguns dels socis que donaven estabilitat al seu govern.

El tacticisme en política és normal i admissible sempre que les urgències del curt termini i la seva gestió no posin en perill el projecte més elevat al qual haurien de servir. El coronavirus ho ha frenat tot, inclosa la mesa de diàleg amb el govern català, però l’acord de Pedro Sánchez amb Cs per prorrogar l’estat d’alarma i la recentralització de competències l’ha congelat, com la relació amb ERC. Igualment, firmar un pacte amb EH Bildu i desmentir-lo hores després, més enllà de provocar el PNB (un altre soci), la patronal i la UE, transmet descrèdit, inseguretat jurídica i caos.

Una gestió tan erràtica soterra el fil argumental del govern progressista i difumina el seu horitzó polític, però a més regala a la dreta pura i dura, representada per l’aliança ‘de facto’ entre PP, Vox i Cs, i al potent aparell mediàtic i jurídic que l’escorta, un terreny adobat per desplegar la seva estratègia de deslegitimació i setge de l’executiu. Pedro Sánchez haurà de corregir el rumb i marcar una línia més coherent si no vol quedar-se amb la por a l’anomenat ‘trifachito’ com a únic i raquític argument per sostenir el seu mandat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia