Editorial

Hong Kong sota el jou de la Xina

La plena entrada en vigor de la nova llei de seguretat de Hong Kong imposada per la Xina suposa una escalada en la repressió que pretén eliminar tota dissidència a l’antiga colònia britànica i, amb ella, qualsevol rastre de democràcia, respecte als drets humans i, per descomptat, l’aspiració dels seus habitants de mantenir una autonomia real i l’estatus diferenciat que el mateix país asiàtic va beneir amb el lema “un país, dos sistemes”. Pequín, doncs, estreny de forma inexorable el setge de l’assimilació, incomplint el seu propi compromís de respectar almenys durant 50 anys (fins al 2047) els drets i les llibertats dels ciutadans de l’excolònia. La seva impunitat, característica dels règims totalitaris, és directament proporcional a la passivitat de la comunitat internacional, que sempre s’amaga sota la coartada de l’“afer intern”.

El problema no és només l’assimilació d’una excolònia com Hong Kong, el sotmetiment d’un país com el Tibet o un terrorífic control de natalitat imposat a la minoria uigur de Xinjiang, que voreja el genocidi ètnic; el problema de fons és el lideratge mundial assolit pel gegant asiàtic davant la impotència, o pitjor, la incompareixença dels Estats Units, d’Europa i en general del món occidental. Perquè aquest lideratge es basa en un creixement econòmic imparable governat amb puny de ferro pel Partit Comunista Xinès i perquè, a partir d’aquest potencial, Pequín imposa el respecte de la comunitat internacional al seu model, que arrasa la llibertat de les persones, nega la democràcia i viola sistemàticament els drets humans fonamentals de la població. El problema, en fi, no és tant la Xina, com el món occidental i la seva incapacitat de defensar sempre i sense fissures la llibertat, la democràcia i els drets humans, fins i tot dins les seves fronteres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia