Editorial

El manifest dels emèrits

El manifest de suport al rei emèrit Joan Carles I signat per 30 exministres i 40 alts càrrecs dels governs d’UCD, el PSOE i el PP durant el seu regnat és un símptoma més de la pesada càrrega que arrossega la jove democràcia espanyola, que la incapacita encara per desenvolupar-se plenament en el món de les democràcies occidentals. No deixa de sorprendre que gent tan important en la governança de l’Estat en els últims 40 anys necessiti ara sortir a defensar la presumpció d’innocència d’un ciutadà privilegiat quan han assistit impassibles, si és que no hi han participat, en l’aplicació de la presumpció de culpabilitat a mestres, alcaldes, empresaris, jutges, periodistes, activistes, manifestants o càrrecs de l’administració en relació amb el procés sobiranista català, per no parlar de la venjança judicial perpetrada contra el govern que va gosar organitzar un referèndum a Catalunya la tardor del 2017. També sobta que gent tan ufana del seu compromís democràtic s’afanyi a demostrar com el poder sempre es defensa a si mateix, oblidant aquell principi democràtic i fins i tot constitucional que diu que el poder emana del poble i que és la defensa d’aquest poble enganyat i estafat la que hauria de motivar els seus manifestos.

Tampoc cal defensar la tasca sens dubte important que hagi pogut fer Joan Carlos I durant el seu regnat, perquè ningú no l’ha qüestionada, però sobretot perquè això és irrellevant davant el presumpte enriquiment abusiu, il·legal i corrupte de l’emèrit, que és el que investiga la justícia suïssa. Els dos folis de què consta el manifest serveixen, si més no, per constatar, d’una banda, la complicitat amb l’emèrit d’aquells que governaven mentre ell regnava a plaer i, de l’altra, l’autèntica magnitud d’aquest terratrèmol que està esfondrant a poc a poc la legitimitat de la monarquia borbònica i la credibilitat de l’entramat polític, econòmic i institucional que conforma l’anomenat règim del 78, que l’ha envoltada i protegida des que va ser restaurada per la dictadura franquista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia