Editorial

L’estat d’alarma descentralitzat

La fase d’acceleració en què ha entrat la segona onada de la pandèmia del coronavirus a Catalunya, extensible a altres zones de l’Estat espanyol i d’Europa, justifica l’adopció de mesures legalment excepcionals i excepcionalment restrictives per a la població, com són l’estat d’alarma decretat ahir pel govern espanyol o el toc de queda nocturn que la Generalitat ha ordenat a Catalunya des de la passada nit. Els fets han demostrat que Pedro Sánchez i el seu govern van actuar de manera gratuïta i autoritària durant la primera onada imposant una recentralització de competències que no era indispensable ni en termes sanitaris ni en termes legals, ja que en aquesta segona onada és la Generalitat qui pren totes les decisions sanitàries i ara també és l’autoritat responsable de demanar i gestionar l’estat d’alarma, de decretar el toc de queda nocturn i també d’ordenar el confinament perimetral de tot o part del Principat, mesures que el president Quim Torra va reclamar la primavera passada enmig dels retrets i les acusacions de ministres i diputats de diferents partits. El tic centralitzador va ser un pal a les rodes llavors i ho continua sent, si es confirma que aquest segon estat d’alarma exclou, entre altres competències, qualsevol tipus de confinament diürn.

El que sí que fa el nou paraigua legal és donar eines i agilitat a l’autogovern per intentar posar sota control una situació epidèmica que cada dia està una mica més descontrolada, com revela de forma inequívoca l’evolució de tots els indicadors de referència. La situació és d’emergència; el consens en el sector mèdic i científic és que encara empitjorarà i tornarà a portar el sistema de salut al límit del col·lapse, amb l’agreujant del desgast físic i mental acumulat per tot el personal sanitari després de set mesos de pandèmia. Ve una etapa dura per al conjunt de la població; convé ser-ne conscients i saber que només limitant la mobilitat i el contacte social es pot ajudar perquè duri el menor temps possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia