Editorial

El repte de les presidencials als EUA

Les eleccions a la presidència dels Estats Units mai són un fet rutinari, ni un afer merament intern, però aquest cop el duel entre Donald Trump i Joe Biden va molt més enllà de saber si el pròxim inquilí de la Casa Blanca serà republicà o demòcrata. En joc hi ha dues visions completament oposades del mateix país, de la responsabilitat social dels seus governants, del paper dels EUA en la cooperació internacional o en la protecció del planeta, de la mateixa presidència i el lideratge polític en si mateix. Una de les principals incògnites que hauran de resoldre aquests comicis és si el populisme manipulador, excèntric i maleducat de Trump ha estat flor d’un mandat accidental que ha convidat mig món a fregar-se els ulls d’incredulitat o si, ans al contrari, tindrà un recorregut més llarg i una petjada més profunda en la societat i la política nord-americanes.

Més enllà del seu estil i la seva impostura, però, la qüestió principal és si els electors seran capaços de fer fora de la Casa Blanca un president que ha apostat clarament per dividir i enfrontar el país; que ha flirtejat sense complexos de cap mena amb el racisme, la xenofòbia i el supremacisme blanc, fins i tot violent; que no ha dubtat a relativitzar una pandèmia que ha matat 236.000 dels seus compatriotes, i que fa dies que juga a negar la legalitat i la legitimitat dels més de 90 milions de vots que ja han estat dipositats pels ciutadans per evitar les aglomeracions del dimarts electoral, deixant obert així un escenari insòlit de no acceptació d’una hipotètica derrota i la possibilitat d’un enfrontament civil als carrers. És evident que una victòria de Joe Biden i dels demòcrates no garanteix una solució senzilla ni als problemes econòmics que Trump no ha resolt, ni al problema racial de fons que les reiterades morts d’afroamericans a mans de la policia ha fet emergir, ni a les diverses ferides que el trumpisme haurà deixat obertes a la societat nord-americana, però sembla un primer pas necessari per aspirar a recórrer aquest camí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia