Editorial

Els indults insuficients

La tramitació dels indults als presos polítics catalans s’ha convertit, des de fa setmanes, en el tema central de la política espanyola. El govern de Pedro Sánchez els vol utilitzar per encarrilar el conflicte amb Catalunya en una via de diàleg de perfil polític baix; l’oposició els utilitza com a munició de gran calibre per intentar tombar el govern progressista, i el braç judicial de l’Estat, per reptar l’executiu amb una oposició frontal, que amenaça amb bloquejar la iniciativa. La qüestió és que la tramitació d’aquests indults no està responent a la normalitat democràtica que correspondria a l’exercici de les competències reservades a l’executiu. De fet, no té res a veure amb cap altre dels milers d’indults que hagi concedit l’executiu espanyol, ni en la pressió política que l’envolta –incloses la manifestació de diumenge passat a Madrid o la campanya de signatures endegada pel PP–, ni en el focus mediàtic que suporta, ni en les traves judicials que ha de superar.

La realitat és que si els indults estan justificats, com diu Pedro Sánchez, en la voluntat de no practicar “la venjança” i de “construir convivència”, ja fa molt de temps que haurien d’haver estat tramitats i els presos, posats en llibertat. No ha estat així, i res ho explica millor que el criteri d’oportunitat política, que ha permès al PSC doblar els seus resultats en les eleccions catalanes del febrer passat, i servirà al president espanyol per consolidar la seva posició a la mesa de diàleg amb el govern català que s’ha de reprendre en els pròxims mesos. El que sembla que obliden els estrategs del PSOE és que parlar de construir convivència i evitar la venjança no té cap sentit, ni credibilitat, mentre hi continuï havent exiliats polítics i mentre l’Estat continuï exercint una repressió sistemàtica i abusiva a través de la Guàrdia Civil, dels diferents jutjats, de la fiscalia, dels alts tribunals o d’un òrgan teledirigit com el Tribunal de Comptes. L’únic aturador a aquest setge desproporcionat i injust és l’amnistia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia