Editorial

Els indults i l’objectiu

El Consell de Ministres del govern espanyol ha concedit els indults als nou presos polítics per la sentència del procés just l’endemà que l’Estat hagi rebut una bufetada històrica del Consell d’Europa, que exigeix la llibertat dels empresonats, la reforma del delicte de sedició i la retirada de les euroordres per la detenció i extradició dels exiliats. És evident que els revessos que ha anat rebent d’Europa la justícia espanyola han estat un dels elements que han fet madurar la decisió de Pedro Sánchez, que constata el descrèdit que li suposava en l’àmbit internacional mantenir els líders del procés a la presó, malgrat tots els esforços diplomàtics i de pressió que ha fet per evitar-ho. A més, és conscient que els revessos més durs encara han d’arribar, perquè la votació d’abans-d’ahir al Consell d’Europa serà argument de pes en el que acabarà resolent el Tribunal Europeu de Drets Humans. Sánchez ha passat progressivament de demanar el compliment íntegre de les penes a defensar les bondats de la mesura de gràcia fins a aconseguir que els detractors quedin identificats amb la dreta i la ultradreta. Sigui com sigui, és un gest que, al mateix temps que li garanteix acabar la legislatura, li suposa un important risc polític de cara al futur, perquè dona munició a la dreta per explotar una decisió que fora de Catalunya és rebuda amb animadversió. Una munició que la dreta farà servir, encara que els indults siguin parcials i condicionats i que no afectin les penes d’inhabilitació.

El fet que els líders independentistes presos puguin sortir de la presó és, en qualsevol cas, una bona notícia perquè alleugereix el seu patiment, el de la seves famílies i el de les persones que els són properes. I hauria de contribuir, en principi, a facilitar l’etapa de diàleg que el govern independentista defensa, encara que amb data de caducitat a dos anys. Ara bé, ningú no oblida que tenim exiliats, que la repressió no cessa amb una fiscalia desbocada i que l’objectiu és la independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia