Editorial

Nous ministres, velles intencions

La pilota del conflicte polític entre Espanya i Catalunya continua estant a la teulada del govern espanyol i els darrers moviments de Pedro Sánchez no permeten de combatre l’escepticisme sobre el futur i la utilitat d’aquesta etapa de “diàleg” per desjudicialitzar el conflicte i abordar solucions polítiques reals. No es pot obviar que el diàleg neix viciat per la repressió de l’Estat, que és plenament vigent amb causes obertes al Tribunal Suprem, al TSJC, als jutjats d’instrucció 13 i 18 de Barcelona, a l’Audiencia Nacional i en paral·lel al Tribunal de Comptes Els indults són un gest que cal valorar, però només són la punta de l’iceberg de la repressió. I resulta difícilment creïble el procés de diàleg quan la part espanyola amb una mà negocia i amb l’altra utilitza la capacitat de pressionar, coaccionar i, si li convé, amenaçar la part catalana.

La remodelació de l’executiu de Pedro Sánchez no ha aportat tampoc cap símptoma positiu, ans al contrari. La sortida a contracor d’un Miquel Iceta que havia liderat els treballs de la comissió bilateral i havia de tenir un rol important a la taula de diàleg no ajuda a progressar i l’entrada en escena al capdavant del ministeri de Política Territorial d’Isabel Rodríguez, alcaldessa de Puertollano, transmet la sensació que el govern de Pedro Sánchez, més enllà dels bon propòsits i les declaracions d’intencions, no té la carpeta catalana com una de les seves prioritats. L’estrena de la ministra ignorant el compromís adquirit de reunir la bilateral aquest mes de juliol és un indici més en aquest sentit. Davant d’això, si el govern català vol mantenir viva l’estratègia de donar una oportunitat al diàleg bilateral, necessàriament haurà de transmetre la serietat, el compromís i la voluntat d’avançar que el govern espanyol es resisteix a oferir. Si el procés de negociació no és creïble ni es capaç de crear un horitzó de pacte i de progrés, serà una pèrdua de temps. No és estrany que al govern del PSOE ja li estigui bé així, però no és el cas del govern de Pere Aragonès, ni de la majoria sobiranista a la societat catalana. No s’ho poden permetre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia