Editorial

EDITORIAL

Catalunya, sense curses de toros a partir del 2012

Catalunya és des d'ahir més civilitzada. La decisió del Parlament de Catalunya de prohibir a partir de l'1 de gener del 2012 les curses de toros és la conseqüència lògica d'una llei que d'ençà el 2003 protegeix els animals però que fins ara no havia gosat tocar l'anomenada fiesta nacional española. El Parlament s'ha vist finalment empès a votar la prohibició per la iniciativa legislativa popular impulsada per la Plataforma Prou, que va rebre el suport de cent vuitanta mil ciutadans. Es tracta, per tant, tal com ahir va recordar el president de la Generalitat, José Montilla, d'un pas que es fa per dictat popular, seguint de manera escrupolosa els tràmits democràtics i que únicament persegueix posar fi al patiment dels toros. Durant la compareixença posterior al ple, Montilla va explicar que ell havia votat contra la prohibició i va assegurar que era respectuós amb totes les sensibilitats, tant amb els que consideren les curses una part de la cultura catalana com els que estan convençuts que els toros ho són tot menys una festa. Però, tot i la moderació mostrada pel president de la Generalitat, som molts, i no només a Catalunya, els que pensem que no hi ha justificació possible per mantenir un espectacle que es basa en el martiri i en el vessament de sang dels toros i que fa temps que s'havia d'haver actuat en aquest àmbit. Fa deu anys, per exemple, que el govern de les Canàries va aprovar una prohibició similar, sense que aleshores ningú hi veiés cap intenció d'atemptar contra la cultura espanyola.

No ens trobem davant un debat identitari, ni tampoc davant cap intenció política de tornar a Espanya el cop de l'Estatut, entre d'altres coses perquè el procés que ha desembocat en la prohibició de les curses és molt anterior a la sentència del Tribunal Constitucional. Només els ignorants o els malintencionats hi poden veure altres raons. Però carregar contra els catalans, ja ho sabem, proporciona vots i resulta barat, per això la presidenta del Partit Popular a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, s'ha afanyat a posar-hi cullerada. “Ens trobem davant una prohibició que emmascara la decisió política de negar una cultura compartida i davant un altre intent d'excloure els espanyols de Catalunya”, va dir ahir la dirigent del PP abans d'anunciar que el seu partit impulsarà al Senat i al Congrés dels Diputats una iniciativa per regular per llei les curses de braus com a bé d'interès cultural i impedir d'aquesta manera que les comunitats autònomes puguin prohibir-les. En una sola cosa té raó, Sánchez-Camacho: els correbous han quedat absurdament al marge de la prohibició. El següent pas ha de ser incloure'ls-hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.