Editorial

La justícia, cega, vol el Parlament mut

Els tribunals de justícia són refractaris al clima de diàleg que els governs català i espanyol proven d’assajar, amb més o menys convicció. I no és per allò que la justícia es reclama cega, sinó perquè vol els polítics muts o, si més no, condicionats. És així que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat a declarar l’expresident del Parlament Roger Torrent, actual conseller de Treball, i tres membres més de la mesa de la legislatura anterior –Adriana Delgado, Eusebi Campdepadrós i Josep Costa– per haver permès debats parlamentaris de resolucions sobre la monarquia i el dret a l’autodeterminació. El tribunal els cita com a investigats –el que abans es deia acusats– per uns suposats delictes de desobediència per haver admès a tràmit i haver permès que es debatessin en el ple el text de dues resolucions, totes dues el novembre del 2019. En la primera figurava un compromís amb l’exercici del dret a l’autodeterminació i la segona és una resposta a la sentència del Tribunal Suprem per l’1 d’Octubre que conté una reprovació del paper del rei, Felip VI.

Segons el Tribunal Constitucional, i gràcies als recursos presentats pels partits autoproclamats com a constitucionalistes, al Parlament no es pot parlar –parlamentar– de tot. Concretament, ara i aquí, no s’hi pot parlar del rei en termes reprovatoris, ni del dret a l’autodeterminació. Els investigats s’hi juguen ser inhabilitats, per desobediència, pel fet de defensar el que és essencial en el Parlament: la possibilitat de poder-hi parlar d’allò que proposin els grups parlamentaris. La judicialització de la política no s’atura, amb l’agreujant que aquesta judicialització té l’assentiment de qui ara es proclama defensor del diàleg, la concòrdia i el retrobament. El fet que Torrent, Delgado, Campdepadrós i Costa hagin estat citats pel dia 15 de setembre, just després de la Diada i al voltant de quan es preveu la reunió de la taula de diàleg, no sembla una casualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia